Oca : Peruviaans knolletje

Onlangs ontdekte ik een nieuwe groente : de oca. Je vindt het terug in het assortiment van Linked Farm en wordt geteeld door Seizoensmaak.

Oca

 

Zoals veel van die speciale knolgewassen komt ook de oca uit de Andes. Daar groeit het gewas in het gebergte tot op een hoogte van 3000 tot 4000 meter.

De wetenschappelijke benaming van de plant is Oxalis tuberosa en ze maakt deel uit van de klaverzuringfamilie (Oxidalaceae). De knolletjes van de plant zijn wit, geel, rozig van kleur en  zijn zeer onregelmatig van vorm. Eén plant kan wel tot een kilo knolletjes opleveren.

De plant zelf is makkelijk te telen. De knolvorming start echter pas op het moment dat de winter valt bij ons. Aangezien de plant zeer vorstgevoelig is, kan je dus niet anders dan het groeiseizoen te verlengen door te werken in  een serre of tunnel.

De oca smaakt zoet tot ietwat bitter, eigenlijk wat meer zurig. Dit komt door het oxaalzuur dat aanwezig is in het knolletje. Hoe meer oxaalzuur, hoe bitterder de smaak. Je kan de hoeveelheid oxaalzuur doen verminderen door de knolletjes een aantal dagen in de zon te leggen of door ze te koken.

Je kan ze perfect gebruiken om eens af te wisselen met aardappelen. Sterker nog, je kan ze ook rauw verwerken in salades. En je hoeft ze niet te schillen.

Het is een waardevolle groente die net zoals de Yakon,  een andere knol uit Peru, een gunstig effect zou hebben op de darmen. Verder zou de plant ook een bommetje zijn van vitamine C, zink en sommige variëten zouden ook behoorlijk wat ijzer bevatten.

Ik heb ze tot nu toe enkel warm klaar gemaakt. Eigenlijk als een variant op gebakken aardappelen.

Als bijgerecht voor 2 personen :

  • 250 gram Oca’s
  • 2-3 lepels olijfolie
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1/2 theelepel curcuma
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • Een paar draaien van de pepermolen (zwarte peper)

Verwarm de olijfolie in een diepe pan. Voeg de in stukjes gesneden oca’s toe. Roer regelmatig om aanbakken te vermijden. Voeg de kruiden en specerijen toe. Laat op een zacht vuur zo’n 20 minuten bakken.

sized_gebakken oca

Ik heb er nog een handje van over. Daarmee kan ik eens experimeteren om ze rauw te eten.

Een lekker knolletje, dat persoonlijk mijn voorkeur geniet op de yacon.

Advertisements

2 thoughts on “Oca : Peruviaans knolletje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s