Winterpostelein : heerlijk groen in winterseizoen

winterpostelein

De winter loopt  stilletjesaan op zijn einde. Zo hebben de meeste onder ons zelfs deze week een pril lentegevoel, dankzij het zonnetje en de mildere temperaturen.

Tijdens de winter doen we ons vooral tegoed aan kool-, wortel-en knolgewassen. Veel bladgroen is er niet te bespeuren. Alhoewel: er is nog steeds veldsla en ook … winterpostelein. De naam zegt het al, het is een plantje dat groeit in de wintermaanden. Daarnaast kennen we ook de gewone postelein of zomerpostelein. Het zijn beide wel andere planten maar kunnen elkaar goed aanvullen, juist omwille van hun verschillende groeiperiodes. Zomerpostelein doet mij eerder denken aan een vetplantje. Ik heb het persoonlijk meer voor de winterse versie.

Winterpostelein groeide oorspronkelijk in Noord-Amerika. Ze heeft uiteindelijk via Cuba Europa bereikt. Vandaag de dag wordt ze vooral geteeld, maar ze kan nog in het wild voorkomen zowel bij ons, als bij onze noorderburen en in Engeland.

Zaaien doe je best tussen juli en september. Wie vroeg begint kan al rond oktober-november oogsten. De plant kan uiteraard goed tegen vorst en levert oogst tot in het prille voorjaar. Tot maart dus ongeveer. En dat komt goed uit, want met een beetje geluk komt dan het prille lentegroen de kop opsteken.

Zoals in de meeste groene bladgroenten, bevat winterpostelein veel ijzer in vergelijking met andere groenten. Bovendien zou de groente ook behoorlijk wat omega 3 vetzuren bevatten, , zij het wel een stuk minder dan de zomerpostelein.

Ik hou persoonlijk erg veel van dit winters groen. Het heeft een lekkere, frisse smaak, het fleurt de winterse schotels op, dus als ik een bussel in huis heb, gebruik ik het royaal.

Zo maak ik tegenwoordig heel veel éénpansgerechten. Verschillende groentjes die ik in huis heb fijn snijden, aanstoven en kruiden. En dan al naargelang de inspiratie van het moment of wat er voorradig is :

  • afwerken met kokosmelk, noten en rijst.
  • kip of kalkoen toevoegen al dan niet met rijst
  • stukje vis, een appeltje in partjes en rozijnen  toevoegen
  • of voor de vegans onder ons : een lekkere winterse schotel met rode ui, raapjes, spruitjes, zoete aardappel en groene linzen.

En telkens, als kers op de taart, vlak voor het opdienen  afwerken met blaadjes postelein. We verwarmen ze dus niet mee.

Nu, onder het motto eco das logisch, gebruiken we ook het ganse busseltje. Om te garneren is het echter wel mooier om enkel met de blaadjes te werken. Maar dat neemt niet weg dat je niets meer kan doen met de steeltjes, integendeel.

Zo  kan je er bijvoorbeeld  een pesto mee maken. I.p.v. basilicum, waarvoor het nu toch geen seizoen is, gebruik je de steeltjes van de postelein. Eventueel kan je ook nog eens variëren door er een rode pesto van te maken. Voeg dan een aantal zongedroogde tomaatjes toe.

Maar je kan ook even  mijn nieuwste creatie proberen  : een lekkere dressing/broodbeleg op basis van posteleinsteeltjes. Heerlijk om de blaadjes mee op smaak te brengen als je rauw eet bij de lunch. Maar evengoed als dressing bij bijvoorbeeld rauw witloof of andere winterse slaatjes. Of gewoon smeren op een stukje brood. Zo krijg je eens een ander lekker eco belegje.

Hoe ga je tewerk?

sized_gesneden-posteleinimg_20170216_123351

Je neemt de bussel postelein, die vaak is samengebonden met een rekkertje. Je laat dit rekkertje er nog even aan, je neemt een mes en snijd zo dicht mogelijk bij de blaadjes. Op die manier krijg je een hoopje steeltjes en blaadjes, met misschien nog een klein stukje van het steeltje aan.

Je mag ook de steeltjes van de blaadjes plukken  maar deze manier van werken bespaart je wat meer tijd.

De blaadjes goed wassen en droog maken. En hetzelfde doen met de steeltjes.

Vervolgens maken we de dressing/broodbeleg

sized_posteleindressingimg_20170216_124441

Benodigdheden

  • Steeltjes van winterpostelein
  • 8 lepels olijfolie
  • 3 lepels appelazijn
  • 1 lepel honing
  • 1/2 koffielepel zout
  • peper
  • 1/4 theelepel curcuma
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel cayennepeper

Doe alle ingrediënten in een hoge pot. Mix tot je een egale massa krijgt. De kruiden zijn louter richtinggevend. Hiermee experimenteer je best even naar eigen smaak.

Deze dressing kan je enkele dagen in de koelkast bewaren. Echt wel jammie!

sized_posteleinimg_20170216_124410

One thought on “Winterpostelein : heerlijk groen in winterseizoen

Leave a comment